Edificio España, Madrid

Elettiin vuotta 1948. Espanja sinnitteli keskellä yhdeksän vuotta aiemmin päättyneen raa’an sisällissodan traumoja. Madridin keskustan valtasuonen, Gran Vían loppupäähän alettiin rakentaa taloa 500 rakennusmiehen voimin. Ennätysnopeasti, vuonna 1953 Plaza de España -aukion koillisreunaan valmistunut talo ei alunperinkään ollut mikä vaan rakennus. Vuosikymmeniä aiemmin kuopatun Chicagon koulun (arkkitehtuurin koulukunta) muotokieli otettiin avuksi, kun haluttiin kiihkeästi luoda kuvaa modernisoituvasta maasta, joka toistaiseksi näytti vain piehtaroivan sodanjälkeisen ahdistuksen loputtomissa syövereissä. Ajan myötä Edificio Españaksi (Rakennus Espanja) ristitystä talosta tuli ikoni, jonka kohtalosta on viime vuosina taitettu peistä jo toistakin.

Konservatiivisesta ulkonäöstä huolimatta Edificio España edusti uusinta uutta. Euroopan suurin pilvenpiirtäjä oli pala avointa Yhdysvaltoja keskellä francolaista suljettua kansakuntaa. Jyhkeääkin jyhkeämpi torni rakennettiin kokonaan betonista. Pinta-alaa löytyi 65 000 neliömetriä, ja kerrosten välejä sukkuloi 32 hissiä. Moderni perusajatus oli monikäyttöisyys. Asukkaiden kanssa Edificio Españan jakoivat sulassa sovussa niin toimistojen henkilökunta kuin kasvavan ostovoiman tyydyttämiseksi luodun ostoskeskuksen asiakkaat. Luonnollisesti myös kosmopoliittiset baarit ja huippuluokan hotelli, Hotel Plaza, kuuluivat repertuaariin.

Edificio España on edelleen Madridin kymmenen korkeimman rakennuksen kunnianarvoisessa ryhmässä. 25 kerroksella ja 117 metrillä se jää kuitenkin alakerroksiin 2010-luvulla Real Madridin entisen harjoittelukeskuksen paikalle kohonneen neljän pilvenpiirtäjän rykelmän rinnalla. Matalinkin vuosina 2004-2009 kasatuista lasikyhäelmistä hakkaa sen korkeudessa kaksinkertaisesti. Sykähdyttävyydessä hissit pysähtyvät kuitenkin jo alkuunsa.

Plaza Españan seutu oli vielä 80-luvulla madridilaisen liike-elämän ydintä. 90-luvulle tultaessa alueen vetovoimasta suurin osa oli kuitenkin tiessään. Se ei enää ollut mikään in-paikka. Uusien bisnesalueiden houkuttavuus oli ylivertainen. Vuonna 2002 Edificio Españakin jäi kaikesta mahtavuudestaan ja historiastaan huolimatta tyhjän pantiksi. Kiinteistöjätti Metrovacesa ei pitänyt sitä enää hyvänä bisneksenä ja myi sen Espanjan suurimmalle pankille, Banco Santanderille 389 miljoonalla eurolla.

Santanderin huomassa Edificio Españalle oli tarkoitus luoda uusi elämä. Suunnitelmat olivat valmiina, ja ne olivat mahtipontiset. Tutun kaavan mukaisesti rakennukseen oli tulossa luksushotelli, liikepaikkoja ja loistoluokan asuntoja. Projektin valmistumisvuosikin oli jo kiveen hakattu, 2010. Pahaksi onneksi Espanja jäi taloudellisen kriisin jyräämäksi. Maan koko talousjärjestelmä taiteili vuosikausia syvän kuilun partaalla. Kunnianhimoinen suunnitelma jätti jälkeensä keskeneräisen työmaan, jonka sisällä vallitsi kaupunkisotamainen näkymä.

Vuonna 2014 Edificio Españan käytäviin pilkotti uudemman kerran valoa. Kiinan rikkaimpana pidetty Wang Jianlin pisti nipun omistamansa Wanda Groupin pelimerkkeä pöytään ja osti rakennuksen 256 miljoonalla eurolla. 20 prosenttia Atlético Madridin jalkapallojoukkueesta omistavan Jianlinin suunnitelmissa oli, kuinkas muutenkaan, tehdä rakennukseen loistoluokan hotelli, toimistoja ja ostoskeskus. Ensi töikseen kiinalainen havitteli pistävänsä matalaksi koko julkisivun. Se on kuitenkin suojeltu kohde ja kauppaehdot määräsivät sen säilytettäväksi. Eikä siinä auttanut pyhät lupauksetkaan kasata julkisivu prikulleen samanlaiseksi kuin alkuperäinen. Madridin kaupungin nihkeys sai Jianlinin perääntymään. Lopulta hän ilmoitti luopuvansa koko tiili- ja betonikasasta. Edificio España tuli myyntiin tammikuussa 2016.

Useat tahot kiinnostuivat, mutta pisimmän korren veti murcialaisen kiinteistömoguli Trinitario Casanovan Grupo Baranka. Edificio España vaihtoi jälleen isäntää. Heinäkuun 2016 ensimmäisenä päivänä sinetöidyssä kaupassa rahaa liikkui 272 miljoonaa euroa. Kauaa monumentaalinen pysti ei Casanovan hyppysissi vanhentunut. Jo samana päivänä omistuskirjat siirtyivät mallorcalaisen hotelliketju Riun hallintaan. Riun omistajaperheen Carmen ja Luis Rui ovat kertoneet avaavansa uuden luksushotelli Riu Plazan vuoden 2019 alussa. Hotelli valtaa suurimman osan rakennuksesta, mutta shoppailijatkin saavat omansa. Alle päivän rakennuksen omistanut Casanova ottaa kontolleen 15 000 neliömetrin ostosparatiisin pyörittämisen. Saippuaooppera Edificio España ympärillä näyttää päättyneen.