Autohallipaikka, ei huono sijoitus

Espanjalaisten kaupunkien keskustat ovat kadunvarsipysäköijälle toivottomia. Jos siellä asuvalla autonomistajalle ei ole hallipaikkaa, on hänellä ongelma.

Asun jokusen kilometrin päässä A Coruñan keskustasta. Autoa minulle ei ole, vuokraan sisältyvä parkkipaikka kyllä. Jos asuisin keskustassa, kannattaisi minun edelleenvuokrata se. Sinne, kahdeksan kerrosta alempana olevaan avaraan ja valoisaan halliin, pääsee kätevästi hissillä.

Autohallipaikka sijoituskohteena kiinnostaa monenkirjavaa porukkaa. Joukkoon mahtuu niin eläkepäiviä varmisteleva elämäntapasäästäjä, ylijäämää tekevä pienyrittäjä kuin isoilla panoksilla pelaava ammattisijoittajakin.

Yksi tämän sijoitusmuodon houkuttelevimmista osista on pienehkö alkupääoma. Tarvittaessa rahoituskin järjestyy verrattain helposti. Hinnatkin ovat alempana kuin huippuvuosina, vaikkakin kääntyneet taas nousuun. Jopa Madridissa ja Barcelonassa voi varsin keskeisellä paikalla päästä alkuun alle 20 000 eurolla. Sisäiset erot ovat tietenkin merkittäviä. Kalleimmilla alueilla hinnat kohoavat yli 50 000 euron.

Kiinteät kustannukset, kuten yhtiövastike ja kiinteistövero, ovat varsin vaatimattomia. Keskimäärin ne huitelevat muutaman sadan euron paikkeilla vuodessa.

Isoksi porkkanaksi käy myös se, että itse tuote on helppo ja yksinkertainen. Huoltotoimenpiteitä ei juuri vaadita eikä vaarana ole myöskään vuokralaisen tuhoamistaipumukset. Asunnosta vuokransa maksamatta jättävää on huomattavan hankala saada kammettua ulos. Se kestää kuukausia. Autohallipaikan vuokrausta eivät koske lain rajoitteet samassa määrin mm . vuokrasopimuksen pituuden osalta. Tavallisesti tehdäänkin kuukausittain uusittava sopimus.

Sijainniltaan kohtuullisellekin hallipaikalle löytyy vuokralaisen keskimäärin nopeammin kuin asunnolle. Sijoitettu pääoma ei makaa tuottamattomana kuukausitolkulla. Myös myynti onnistuu todennäköisesti lyhyemmässä ajassa ja pienemmällä byrokratialla.

Monet tekijät siis tasapainottavat liiketiloihin ja asuntoihin verrattuna ripauksen vaatimattomampaa tuotto-odotusta. Kannattaa kuitenkin tarkistaa mahdolliset rasitteet.

Madridissa autohallipaikan keskimääräinen tuotto-odotus on karvan verran alle kuusi prosenttia, Barcelonasssa lähempänä seitsemää. Hieman yllättäen kaksi suurinta eivät kuitenkaan ole prosentuaalisesti tuottoisimpia kaupunkeja.

Parhaan tuoton, kahdeksan prosenttia, tarjoaa pienehkö, alle 200 000 asukkaan Burgos. Tätä seuraavat Sevilla, Almería ja Murcia yli 7,5 prosentin tuotolla. Barcelonan sisällä ainoastaan Les Cortsin kaupunginosa yltää Burgosin tasolle. Madridissa parhaan tuoton käärii Moncloan aluella, 7,2 prosenttia. Näissä luvuissa ei tosin ole mukana mahdollista arvonnousua. Oletettavasti se on Madridissa ja Barcelonassa toista luokkaa kuin Burgosissa.

Vaikuttaa kelpo sijoitustuotteelta. Pitkälti sitä se onkin. Suurin mutta on kysynnän ja tarjonnan laki, elämmehän markkinataloudessa. Jos katson kotini ikkunasta ulos, näen kymmeniä vapaita ja ilmaisia parkkipaikkoja. Tarjonta ylittää kysynnän.

Asuinalueeni on myös turvallinen. Korviini ei ole kantautunut tietoa yhdestäkään autovarkaudesta. Roistojen uhka olisi hyvä myyntivaltti, mutta ei toimi täällä. Menopelin voi huoletta jättää kadunvarteen. Monet naapureistani niin tekevätkin. Mukavuus voittaa rampista alas ajamisen vaivan: ensin pitää odottaa oven (hidasta) avautumista ja sen jälkeen vielä tehdä useita kaarroksia ennen perillepääsyä. Parkkiruutuun osuminenkin on espanjalaisille usein kovin vaikeaa.

Minun ei siis kannata haihatella parkkipaikkavuokratuotoista. Ei ainakaan vielä, mutta asuinalueeni kasvuvauhti on lupauksia herättävä. Ehkä siis tulevaisuudessa. Paitsi, että tulevaisuudessa parkkipaikkaongelmaa ei välttämättä ole enää keskustoissakaan. Vai pitäisikö sanoa, että ei varsinkaan siellä. Keskusta-autoilua rajoiteen jo nyt. Ja tulevaisuudentutkijoiden mukaan koko yksityisautoilu on tuhoon tuomittu. Sijoittamiseen kuuluu olennaisena osana riski, nyt ja tulevaisuudessa.