Espanjan karanteenirikkurit – sakkotuloja valtiolle

Kuulin, että teillä siellä vuokrataan koiria, että pääsee ulos lenkille”. Sain kyseisen viestin Suomesta jokunen päivä sen jälkeen, kun ulkona liikkumista koskevat rajoitukset Espanjassa olivat astuneet voimaan. Nyt rajoituksia on jo höllennetty, mutta monenlaista yritettiin.

14. maaliskuuta Espanjaan julistettu hätätila salli ulkona liikkumisen vain tarkkaan rajatuissa tapauksissa. Ihmisillä, varsinkin espanjalaisilla, on kuitenkin taipumus kiertää sellaisia määräyksiä, joita ei pidetä itselle mielekkäinä. Espanjassa ulkonaliikkumiskieltoa noudatettiin yleisesti ottaen varsin tunnollisesti, mutta joukkoon mahtui monenlaista yrittäjää.

Jo hätätilan ensimmäisinä tunteina netin vuokrataan-palstoille ilmestyi kymmenittäin ilmoituksia, joissa tarjottiin koiria vuokralle: ”Vuokraan koiria, jotta voit jatkaa ulkoilua ilman, että joudut sakotetuksi. Minulla on kaksi. Ne ovat oikein kilttejä. 10 euroa tunti. Kakkapussit sisältyvät hintaan.”

Millainen ihminen antaa perheenjäsenensä tuntemattoman ihmisen haltuun tienatakseen muutaman kympin? Tähän moni kunnollinen koiranomistaja vastaisi: ”Mitä paremmin tunnen ihmisluontoa, sitä enemmän rakastan koiraani”. Löytyi myös ihmisiä, jotka ystävällisesti tarjoutuivat ulkoiluttamaan ventovieraiden koiria. Monet olivat jopa valmiita maksamaan tästä ilosta.

Ilmoitussivustot poistivat pikapikaa vastaavanlaiset ilmoitukset. Ne eivät halunneet ottaa kontolleen tuntuvia sanktioita laittoman toiminnan edistämisestä.

Ja vaikka omistikin koiran ihan oikeasti, ei se tarkoittanut vapautta määrättömän pituisiin lenkkeihin. Poliisi puuttui myös koiran ulkoiluttamisen varjolla tapahtuneisiin kaveritapaamisiin.

Eläinsuojeluviranomaisille tuli myös huoli koirien adoptoimisesta. Oli lähes mahdotonta tietää, oliko adoptoija liikkeellä vilpittömällä mielellä. Hetken mielijohteesta hankitulla koiralla voi olla tyly kohtalo.

Kaupassa voi ja tietysti pitikin käydä. Ei kuitenkaan kannattanut käyttää kovin pitkiä kiertoteitä. Ihmisiä tavoitettiin leivänhakureissuilta toiselta puolelta kaupunkia ja naapurikaupungeista. Eräänkin taksikuskin tupakanostoreissua 20 kilometrin päähän kotoa poliisi ei pitänyt välttämättömänä. Sakot siitäkin tuli.

Yksi kikka oli ulkoilla kauppakassin kanssa. Barcelonassa urheiluvaatteisiin sonnustautunut pariskunta jäi poliisin haaviin, kun he lenkkeilivät kotikorttelinsa ulkopuolella tyhjien Mercadonan (espanjalainen kauppaketju) kassien kanssa. Lisäksi he rikkoivat säädöstä, jonka mukaan ilman painavaa syytä ulkona sai liikkua vain yksinään.

Koomisiltakaan tilannekuvilta ei vältytty.

Lanzaroten saarella viisikymppinen mies ulkoilutti narun päässä kanaa. ”Pasear gallina en Lanzarote” -haulla löytyy YouTubesta video, jota katsoessa ei oikein osaa päättää itkeäkö vai nauraa. Naapurin nettiin lataama pätkä päätyi tietenkin poliisin tietoon, jolla ei nokka paljon tuhissut kanamiehen jäljittämisessä.

Ihmisen kekseliäisyys ylittää helposti huonon maun ja tyhmyyden vaikeasti määriteltävät rajat. Niinpä kilpikonna ja pehmokoirakin pääsivät ulkoilemaan. Ja erään miehen ajatuskulussa virtajohdosta perässä vedettävä lämpöpatteri ajoi koiran aseman.

Edellisissä tapauksissa kyse oli lähinnä humoristisista tempauksista, tai protestoinnista, miksi koiran omistajat olivat muita paremmassa asemassa. Korona-aikana poliisilla ei huumori kuitenkaan paljon kukkinut, ja kaikki hyvääkin tarkoittavat törttöilyt laskettiin. Tämän saivat lompakoissaan kokea sadattuhannet espanjalaiset.

Pääsiäisen aikoihin sisäministeriö julkaisi näyttävästi varoitukseksi ”listahinnat” yleisimpien karanteenirikosten osalta.

Perussakko mistä tahansa perusteettomasta liikkumisesta oli 601 euroa. Rikkeen ollessa toistuvaa, summa nousi 1 200:aan. Mikäli virkavaltaa kohtaan osoitti halveksuntaa, kannatti varautua pulittamaan 2 000. Jos mukaan astui pelottelun keinot, hinnaksi asettui 3 000. Mikäli turvautui vakavampaan uhkailuun tai jopa väkivaltaan, raapusti poliisi viivan alle 10 400. Luvattomien juhlien järjestäminen maksoi niin ikään 10 400. Kakkosasunnolle karkaaminen kustansi 1 500. Henkilöauton matkustajarajoitusten, yksi per penkkirivi ja maksimissaan kolme, rikkomisesta seurasi maksettavaa 1 500. Henkilöllisyyden salaamispyrkimyksistä napsahti 700 – 1 500. Liiketilan määräysten vastaisesta aukaisemisesta 2 000.

Minä kävin vain lähikaupassa.