Korona laskenut vuokria suurimmissa kaupungeissa

Kolme suurinta asunnonvälitysportaalia, Fotocasa, Pisos.com ja Idealista, ovat lähes yksimielisiä koronan vaikutuksesta vuokriin Espanjan kuudessa suurimmassa kaupungissa. Heinäkuussa, ensimmäistä kertaa sitten edellisen talouslaman, asunnon sai keskimäärin vuokrattua halvemmalla kuin edellisessä kuussa.

Eniten vuokrat ovat laskeneet Barcelonassa. Nyt kallein kaupunki päästä kiinni vuokra-asumiseen on Madrid. Hinnat ovat kuitenkin laskeneet myös siellä, kuten ne ovat tehneet Valenciassa, Sevillassa, Zaragozassa ja Málagassa. Koko Espanjan osalta lukemat vaihtelivat Idealistan 0,10 % noususta Pisos.com:n 1,52 %:n laskuun.

Eri asunnonvälittäjät antavat kuitenkin hiukan toisistaan poikkeavia lukemia pudotuksen suuruudesta. Barcelonan osalta hinnanalennus on 2,5 % – 4,09 % ja Madridin 1,7 % – 4,51 %. Ainoa plusmerkkinen lukema löytyy Pisos.com:n papereista. Sen mukaan Málagassa heinäkuussa joutui pulittamaan 0,93 % enemmän vuokraa kuin kesäkuussa. Kahden muun välittäjän mukaan sielläkin suunta oli alaspäin vajaat kaksi prosenttia.

Suurin syy on luonnollisesti koronaviruksen aiheuttamat muutokset tarjonnassa ja kysynnässä. Normaalia huomattavasti useammat ovat luopuneet vuokra-asunnosta ennen vuokrasopimuksen päättymistä tai eivät ole uusineet sitä. Loma-asuntoja on myös palautettu takaisin normaaleiksi vuokra-asunnoiksi.

Vuokrien ei kuitenkaan uskota kokevan kovin suurta alamäkeä. Omistusasuntoon kiinnipääseminen on entistä vaikeampaa. Tämä pitää vuokra-asuntojen kysynnän korkealla jatkossakin.