Espanjalaiset puolueet Euroopassa riippuvaisimpia julkisista avustuksista

La Fundación Compromiso y Transparencia (Sitoutuminen ja avoimuus säätiö) on julkaissut selvityksen espanjalaisten puolueiden vastaanottamista julkisista avustuksista. Raportin mukaan vuodesta 1978 vuoteen 2015 summat ovat kasvaneet eksponentiaalisesti 10 miljoonasta eurosta 246 miljoonaan.

Vuoteen 1985 asti kasvuvauhti oli varsin vaatimatonta. Kokonaiseuromäärä lisääntyi ainoastaan 15,6 miljoonaan. Mutta sitten alkoi tapahtua. Vuonna 1990 rahaa puolueiden kassoihin liikkui jo 50,4 miljoonaa, ja viisi vuotta myöhemmin peräti 95 miljoonaa. Ja suunta ylöspäin vain jatkui. Vuoden 2000 osalta puhutaan 142 miljoonasta ja vuoden 2005 184 miljoonasta. Raportin viimeinen selvitetty vuosi on 2015, jolloin puolueet vastaanottivat julkisista rahaa 246 miljoonan euron verran.

Espanjalaisten poliittisten puolueiden toiminta lepää käytännössä lähes pelkästään julkisten avustusten varassa. Niiden paino puoluerahoituksessa on häkellyttävät 88 %. Häkellyttävä se on ainakin, jos sitä verrataan muihin eurooppalaisiin puolueisiin. Koko Euroopan keskiarvo on 67 %. Erityisen häkellyttävä se on vertailussa julkisesta rahoituksesta riippumattomimpaan Iso-Britanniaan (22 %), Saksaan 35 % ja Hollantiin (42 %). Suomessakin lukema on korkea, 75 %.

La Fundación Compromiso y Transparencia -säätiön mielestä tällainen riippuvuussuhde julkisesta rahoituksesta tarkoitta yksiselitteisesti sitä, että puheet kansalaisyhteiskunnan edistämisestä voidaan heittää romukoppaan. Puolueet ovat kiinteä osa valtiota, ja sillä siisti.

Raportissa ehdotetaan mahdollisuutta luoda veroilmoitukseen kohta, johon raksin laittamalla yksittäinen veronmaksaja sallisi tai kieltäisi puolueiden rahoittamisen hänen veroeuroilla. Tällainen käytäntö on olemassa kirkon osalta. Toisena mahdollisena keinona vähentää riippuvuutta julkisesta rahoituksesta väläytellään yksityisen rahoituksen painoarvon lisäämistä.