Pesetojen vaihtaminen euroiksi päättyy tämän vuoden lopussa

Jos laatikon pohjalle on jäänyt pesetoja pölyttymään, niin nyt kannattaa pitää kiirettä, jos haluaa vaihtaa ne euroiksi. Viimeinen mahdollisuus siihen on 31. joulukuuta. Ensi vuoden alussa vaihtoluukuille on turha enää vaivautua.

Vaikka olemme maksaneet ostoksemme Euroopassa jo lähes kaksi vuosikymmentä euroilla, on nykyisten euromaiden omia historiallisia valuuttoja vielä runsaasti liikkeellä. Tai parempi olisi varmaan sanoa, että paikallaan: iso osa niistä on kansalaisilla varmassa tallessa muistona omasta rakkaasta rahasta. Espanjan keskuspankin mukaan pesetoja on jäljellä vielä yli 1,6 miljardin euron arvosta.

Vielä on siis muutama kuukausi aikaa toimia. Vaihtokurssina toimivassa nimellisarvossa yksi euro vastaa 166,386 pesetaan. Euron aikakauden alkaessa 1. tammikuuta vuonna 2002 pesetoja oli liikkeellä 48.750 miljardin euron arvosta. Tuosta pesetamäärästä noin 97 prosenttia on vaihdettu euroiksi.