Viininkorjuu käynnistyi riitaisasti

Espanjan tämän vuoden viininkorjuu ei ole lähtenyt liikkeelle kaikkein sopuisimmissa merkeissä. Etenkin suurimmilla tuotantoalueilla ollaan pahasti tukkanuottasilla. Rypäleiden kasvattajien ja isojen valmistajien välillä on aina ollut kiistaa jostakin, mutta tänä syksynä eripuraa on harvinaisen paljon. Kyse on luonnollisesti rahasta.

Suurimpana ongelmana on se, että viime vuoteen verrattuna rypäleistä maksetaan nyt todella vähän. Eniten Espanjassa viiniä tuottavalla itsehallintoalueella Kastilia-La Manchassa rypäleistä maksettavat hinnat ovat luisuneet jopa 30 prosenttia. Samansuuntainen tilanne on Riojassa, Ribera de Duerossa, Ruedassa ja monella muulla alueella.

Minään yllättävää tilanteessa ei kuitenkaan ole. Koronaviruksen aiheuttaman viinin myynnin huomattavan laskun ja runsaan sadon yhdistelmä ei paljon muuta luvannutkaan. Rypäleitä on yksinkertaisesti tarjolla liian paljon suhteessa kysyntään. Viimeisten kuukausien aikana kotimaan myynti on pudonnut yli 30 prosenttia ja viennissäkin lasku on yli 10 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Ravintolamyynnin laskun lisäksi raju pudotus turismissa pahentaa ongelmaa. Tuhansien kyläjuhlien peruuntuminenkaan ei auta asiaa. Niissähän perinteisesti viini virtaa. Ja koska myös Italiassa ja Ranskassa on odotettavissa keskimääräistä parempia satoja, ei viennin suhteenkaan kovin hyvältä näytä. Rypäleiden tuottajilla on näköpiirissä laiha syksy.