Kauppaketjuista Eroski Center kallistui eniten

Koronavirus on vaikuttanut ihmisten kulutustottumuksiin ja muuttanut sitä kautta keskimääräisen ostoskorin sisältöä. Mutta samalla ostoskori on myös kallistunut lähes kauttaaltaan. Nyt supermarkettiostokset maksavat keskimäärin 2,8 % enemmän kuin vuoden alussa. Tuoretuotteiden hinnat ovat nousseet jopa 5 %. Näin kertoo yksityisen, voittoa tavoittelemattoman Organización de Consumidores y Usuarios -kuluttajajärjestön tuore Estudio de Supermercados 2020 -tutkimus.

Jos tilannetta verrataan vuoden takaiseen, nähdään, että 64 % ostoskorin tuotteista on kallistunut. Erityisesti korostuvat sitrushedelmät, vihannekset ja hedelmät sekä erilaiset sianlihajalosteet. Yksittäisistä tuotteista suurimman hinnannousun ovat kokeneet appelsiinit (46 %), kukkakaali (40 %), sitruunat (38 %) ja päärynät (34 %).

Kauppaketjuista eniten hintojaan nostivat Eroski Center (4,3 %), Supersol (4,2 %), Mercadona (3,7 %), Alcampo (3,6 %) ja Familia (3,6 %). Ehkä vähän erikoista on se, että kahden ketjun osalta nähtiin miinusmerkkinen lukema: Carrefour Market (-0,9 %) ja Carrefour (-0,2 %). Myös Supercor (0,7 %), El Corte Inglés (0,7 %) ja Hipercor (1,0 %) pysyttelivät lähellä viime vuoden hintatasoa.