Kesän turismitulos: -83 prosenttia

Vuonna 2019 Espanja löi turismiennätyksensä, kun maahan saapui yli 83 miljoonaa turistia. Tänä vuonna alalla koetaan vastakkainen ennätys. Ensimmäisten yhdeksän kuukauden aikana lukema on hädin tuskin 17 miljoonaa. Vuoden tärkeimpänä sesonkiaikana kesäkuusta syyskuuhun Espanjaan saapui reilut kuusi miljoonaa ulkomaista matkailijaa. Se oli 37 miljoonaa, eli 83 % vähemmän kuin edellisenä vuotena, selviää kansallisen tilastoinstituutin selvityksestä.

Pienin pudotus koettiin ranskalaisten osalta. Pohjoisesta naapurimaassa Espanjaan saapuvien määrä aleni 63 %. Toisessa ääripäässä olivat yhdysvaltalaiset, joita tänne matkusti 96 % vähemmän kuin viime vuonna.

Lopullisia taloudellisia tappioita ei vielä tiedä kukaan. Vuonna 2018 turismi tuotti 12 % Espanjan bruttokansantuotteesta, 147 miljardia, ja antoi työtä 2,6 miljoonalle ihmiselle. Tällä hetkellä menetetyksi tuloiksi arvioidaan lähes 56 miljardia.