Amazon on verkkokaupan valtija Espanjassa(kin)

Yhdysvaltalainen verkkokauppa Amazon pyyhkii lattioita kilpailijoillaan myös Espanjassa. Viime vuonna Amazonin laskutus oli 7,5 miljardia euroa, joka oli 70 % enemmän vuonna 2018. Jeff Bezonin alun perin kirjakaupaksi perustama verkkokauppa-alusta on Espanjassa jo suurempi kuin kymmenen seuraavaksi isointa yhteensä. Sen osuus kokonaismarkkinoita on lähes 16 %. Pahin kilpailija, kiinalainen Aliexpress, tulee kaukana takana 2,1 miljardin laskutuksensa kanssa.

Kolmannella sijalla nähdään jo sitten espanjalaista väriä. El Corte Inglésin 1,3 miljardin laskutus on kuitenkin vaatimaton jopa Aliexpressin lukuihin verrattuna. Mutta myös vuonna 1940 perustettu tavarataloketju on koronavirusepidemian myötä alkanut panostaa merkittävästi verkkokaupan kehittämiseen, mikä on nopeasti heijastunut voimakkaasti kasvaneina myyntilukuina. Onkin odotettavissa, että ensi vuonna etumatka on kaventunut ehkä tuntuvastikin.

Muiden kehittyneiden maiden tavoin Espanjassakin verkkokauppa jatkaa väkevää kasvuaan. Markkina- ja kilpailuviranomaisten tilastojen mukaan vuonna 2019 sen arvo oli lähes 49 miljardia euroa, joka oli 25 % enemmän kuin edellisen vuoden aikana. Euroopassa edelle menevät Iso-Britannia, Saksa ja Ranska. Koronavirus on kiihdyttänyt verkkokaupan kasvua, ja ensi vuonna onkin odotettavissa entisestään kasvavia myyntilukuja.