Pankkifuusioiden seuraus: yli 70 % markkinoista kolmen haltuun

Tällä viikolla julkisuuteen tullut BBVA:n ja Sabadellin yhdistyminen ei vielä ole kirkossa kuulutettu, vaikka kummankin pankin viime päivien pörssikurssien liikkeistä niin voisikin päätellä. Sabadell ei ole sellaisessa altavastaajan asemassa, että sen olisi pakko alistua mihin tahansa. BBVA:n 30 %:n ylikurssiin (viime perjantain kurssi) tekemä tarjous ei näytä tyydyttävän Sabadellin johtoa. Toisaalta BBVA on ilmoittanut, että kauppa toteutuu vain, jos se katsoo sen olevan riittävän tuottoisa, mitä tämä sitten lopulta tarkoittaakaan.

Mikäli yhdistyminen lopulta toteutuu, tarkoittaa se Espanjan pankkimarkkinoiden jäävän yli 70 %:sti kolmen jättiläisen käsiin. Tällöin suurin olisi CaixaBankin ja Bankian fuusiosta syntyvä uusi Caixabank 27,7 %:n markkinaosuudella. Sen jälkeen tulisi BBVA-Sabadell, jonka hallussa olisi 24,4 % markkinoista. Tämän hetken suurimman, Santanderin, sijoitus olisi vasta kolmas 18,4 %:lla. Toistaiseksi kolmen kärki – Santander, BBVA ja Caixabank – hallitsee ”vain” 51,2 %:a.

Tekeillä on myös kolmas pankkifuusio. Unicaja ja Liberbank ilmoittivat tällä viikolla päässeensä esisopimukseen hynttyiden viemisestä yhteen. Tämän pankin markkinaosuus tulisi puolestaan olemaan 5,2 %, joka olisi sama kuin Bankinterin. Tällöin viiden suurimman pankin hallussa olisi yli 80 % markkinoista.

Lukujen valossa keskittyminen valtakunnallisella tasolla on korkea, mutta käytännössä tilanne ei ole näin mustavalkoinen. Monilla pienemmillä alueilla, kuten itsehallintoalueilla, toimii vahvoja aluepankkeja, jotka tasoittavat tilannetta. Useat aluepankit, kuten ABANCA Galiciassa, ovat omilla alueillaan väkevästi edustettuina sekä yksityisellä- että yrityspuolella. Useat ihmiset ovat sekä ison valtakunnallisen pankin että pienen aluepankin asiakkaita, joten pelkkiin prosenttiosuuksiin tuijottaminen ei ole paras tapa kokonaiskuvan hahmottamiseksi.