Ulkomaisen turismin katoamisen hinta: 63 miljardia

Lokakuu oli jo kahdeksas peräkäinen kuukausi, kun turismi ympäri maailman sai kärsiä koronaviruksen armottomasta voimasta. Erityisesti kansainvälinen turismi on suurelta osin ollut syväjäässä. Lokakuun loppuun mennessä ulkomaiset turistit olivat koko vuoden aikana jättäneet Espanjaan vain reilut 18 miljardia euroa. Viime vuonna vastaava summa oli lähes 82 miljardia. Ero, lähes 63 miljardia, on valtava. Prosentteina pudotusta oli yli 77 %.

Määrällisesti turisteja oli vuoden kymmenen ensimmäisen kuukauden aikana maassa vain 18 miljoonaa, 76 % vähemmän kuin edellisenä vuotena vastaavaan ajankohtana.

Jo paremmalta näyttänyt tilanne sai syksyn kuluessa käänteen merkittävästi huonompaan suuntaa, kun virustilanne paheni, ja iso osa maista tiukensi rajoituksia. Lokakuussa maahan saapui vaivaiset miljoonaa ulkomaista matkailijaa. Se on lähes 87 % vähemmän kuin vuonna 2019, kertoo tänään julkistettu kansallisen tilastoinstituutin tiedot.

Lokakuussa keskimääräinen ulkomaalainen matkailija kulutti maassaoloaikanaan 845 euroa, joka oli 23 % vähemmän kuin normaalivuotena koko vuoden keskiarvo. Lokakuun päiväkohtainen kulutus oli 105 euroa, 35 % vähemmän kuin aiemmin.