Kotitalouksilla ennätysmäärät säästöjä

Kansallisen tilastoinstituutin mukaan vuoden toisen neljänneksen aikana espanjalaisten kotitalouksien säästämisaste oli 22,5 % käytettävissä olevista tuloista. Euroina ilmoitettuna se oli yli 60 miljardia. Vuoden 2019 vastaavana ajankohtana se oli vajaat 37 miljardia. Säästämisasteen uusi ennätys ylitti yli kymmenellä prosentilla aikaisemman ennätyksen, joka oli 12,1 % vuodelta 2009.

Kotitaloudet varautuivat näin mahdollisiin vaikeuksiin henkilökohtaisessa taloudessa. Työpaikan menettämisen uhka oli monessa perheessä todellisuutta. Rahaa pistettiin mielellään sukan varteen. Ikävä kyllä myös menetti työpaikkansa tai ainakin joutui lomautetuksi.

Merkittävä syy säästöasteen nousulle löytyy myös kuluttamismahdollisuuksien vähyydestä. Maan ollessa hälytystilassa mahdollisuudet laittaa raha kiertämään olivat varsin rajalliset. Etätöihin siirtyneillä jäi pois myös monia kulueriä, kuten työmatkakulut, aamukahvi ja lounas kodin ulkopuolella. Vaatteitakaan ei ostettu entiseen malliin. Näin ollen iso osa kotitalouksista tienasi pakostakin enemmän kuin kulutti.