Katalonian vienti Yhdysvaltoihin kasvoi reippaasti Trumpin aikakaudella

Kasvaneet tullimaksut ovat haitanneet reilun vuoden katalonialaisten maataloustuotteiden tuotteiden vientiä Yhdysvaltoihin. Kokonaisuudessa vuoden 2016 jälkeeen vienti on kuitenkin kasvanut yli 22 prosenttia.

Trumpin hallinto lätkäisi Espanjalle, Ranskalle, Saksalle ja Iso-Britannialle vuoden 2019 lokakuussa lisätullimaksut 300 tuotteelle kostoksi tuesta lentokonevalmistaja Airbusille tämän kamppailussa markkinoista yhdysvaltalaista Boeingia vastaan. Suurimmat tullimaksut, 25 %, kohdistuivat maataloustuotteille. Katalonian viennille tärkeät tuotteet, kuten liha, oliiviöljy ja viini, olivat siis eniten kärsivien joukossa. Mutta kokonaisuuden kannalta tämä Donald Trumpin protektionistisen politiikan näkyvin muoto ei pystynyt estämään katalonialaisten yritysten Yhdysvaltoihin suuntautuvan viennin kasvua.

Mutta vaikka kasvua on tapahtunut, ilman lisätulleja sitä olisi tapahtunut vieläkin enemmän. Katalonialainen vienninedistämisjärjestö Prodeca on laskenut, että viiden vuoden aikana katalonialaiset maataloustuottajat ja elintarvikeyritykset olisivat ilman tullimaksujen korotuksia tienanneet Yhdysvaltojen markkinoilla 50 miljoonaa euroa enemmän. Summasta 38 miljoonaa on myyntitulojen menetyksiä ja 13 miljoonaa seurausta tullimaksuista. Aiemmin mainittujen tuotteiden kohdalla vaikutukset jakautuivat seuraavasti: liha 20 miljoonaa, oliiviöljyn 17,5 miljoonaa ja viinin 8,5 miljoonaa.

Oma vaikutuksensa oli myös sillä, että italialaisia ja kreikkalaisia tuotteita Trumpin tullimaksut eivät koskeneet. Nämä maat eivät saaneet kokea Trumpin tulliraivoa, koska ne eivät virallisesti tukeneet Airbusia. Lopputulemana oli, että katalonialaisten tuotteiden kilpailukyky laski verrattuna näiden sen pahimpien kilpailijamaiden tuotteisiin.

Vuoden 2019 aikana Katalonian viennin arvo oli lähes miljardi euroa. Vientimaita on yli 200, mutta siitä huolimatta Yhdysvaltojen markkinat ovat erittäin tärkeät. Sen lisäksi että ne ovat valtavan kokoiset, siellä riittää ostovoimaisia asiakkaita premium-tuotteille, joita iso osa katalonialaisista elintarvikkeita on. Tämän vuoksi monet katalonialaiset yritykset ovatkin avanneet toimipisteitä ja rakentaneet omia myyntiverkostoja maahan. Yhdysvaltojen markkinoita on mahdoton korvata lisäämällä vientiä muihin maihin.

Katalonialaiset maataloustuotteet ja elintarvikkeet ovat erittäin arvostettuja yhdysvaltalaisten kuluttajien keskuudessa. Pitkäjänteisellä työllä ja laadulla hankittu maine mahdollistaa tuotteille huomattavan lisäarvon korkeampien hintojen kautta. Tullimaksut osuvat huonoon kohtaan senkin vuoksi, että myynti oli voimakkaassa kasvussa ennen Trumpin tullitoimia. Tullimaksut eivät voi olla vaikuttamatta myyntimääriin, koska hinnathan luonnollisesti nousevat.

Katalonian kokonaisviennin, josta Yhdysvallat edustaa 3,6 prosenttia, kannalta hyvää on kuitenkin se, että maataloustuotteet eivät ole tärkein viennin osa-alue. Ja kaikesta tullisotkusta huolimatta se saavuttivat kaikkien aikojen korkeimman lukemansa vuonna 2019: yli 2,6 miljardia euroa, joka oli 5,3 % enemmän kuin edellisenä vuotena. Trumpin valtakauden alussa se oli vajaat 2,2 miljardia euroa. Eniten viedään koneita (13,3 %) ja lääketeollisuuden tuotteista (10,6 %). Käytännössä kaikki muut paitsi maataloustuotteet paransivat tuloksiaan.

Nyt monet muutkin kuin katalonialaiset maataloustuotteiden viejät odottavat vesi kielellä Trumpin aikakauden loppua. Joe Bidenin ottaessa komennon Valkoisessa talossa, on mahdollista, että korotetut tullimaksut jäävät historiaan hyvinkin pian.