Korona paisutti perintöasuntojen markkinoita

Pandemian aiheuttamalla piikillä vanhempien ikäluokkien kuolemissa on oma vaikutuksensa myös asuntomarkkinoihin. Kansallisen tilastoinstituutin INE:n tuoreimpien tilastojen mukaan syksyn aikana erityisesti Madridin ja Katalonian itsehallintoalueilla tehtiin uusia ennätyksiä perintönä siirtyneiden asuntojen määrässä.

Madridin vajaan seitsemän miljoonan asukkaan alueella pelkästään lokakuun aikana perintönä siirtyi 2 087 asuntoa, joka on korkein lukema sinä aikana, jolta INE:lla on asiasta tilastoja eli vuodesta 2007. Edellisen vuoden lokakuussa lukema oli 1 641. Kataloniassa, jossa asukkaita on yli seitsemän ja puoli miljoonaa, perintöasuntojen määrä ylsi 3 034:aan, joka myös on ennätys. Koko Espanjassa perintönä siirtyi 16 285 asuntoa viime vuonna lukeman ollessa 15 513.

Osa syy syksyn korkeisiin lukemiin on myös sillä, että keväisen hätätilan aikana notaarit hoitivat vain kiireellisiä tapauksia. Muut siirtyivät myöhemmäksi.

Kiinteistönvälitysyritykselle syksyn tilanne ei kuitenkaan tullut yllätyksenä, vaan siihen osattiin varautua. Madridilaisen RE/MAX Abilityn välittäjä Manuel Jiménez kertoi El País-sanomalehdelle, että he kyllä olivat kartalla tulevasta tilanteesta ja toimivat ennakoivasti. Välityssopimukset lisääntyivät syksyllä noin 30 prosenttia.

Monet perintönä tulleista asunnoista myydään yleisiä markkinahintoja halvemmalla. ”Alennus” saattaa olla jopa kymmeniä prosentteja. Usein perillisillä on kiire päästä asunnoista eroon joko sen takia, että heille niistä on vain ylimääräistä vaivaa tai he tarvitsevat käteistä perintöverojen maksuun. Huolena on myös mahdolliset asuntojen valtaajat.

Tulevien kuukausien aikana perittyjä asuntoja tulee huomattavasti lisää markkinoille. Huomattava osa viime kuukausien aikana kuolleiden perillisistä on vielä järjestelemässä perintöasioitaan. Välttämättä päätöstä asunnon kohtalosta ei ole edes vielä tehty. Ja jos perillisiä on useita, vie yleensä oman aikansa, että he edes pääsevät keskinäiseen sopuun myyntihinnasta. Kunnon perintöriidat voivat kestää vuosia.