Virkamies nosti 16 vuoden ajan edesmenneen isoisänsä eläkettä

Zamoralainen sosiaaliturvan virkamies on tuomittu 5 vuoden ja 7 kuukauden vankeuteen kuolleen isoisänsä eläkkeen nostamisesta. Perusteetonta etuutta ehti kertyä kuudentoista vuoden ajan, yhteensä 549 541,21 euroa. Se täytyy, tai ainakin se täytyisi maksaa kokonaisuudessaan takaisin. Tämän päälle mätkähti vielä 600 000 euron sakot.

Virkamiehen isoisä oli poistunut keskuudestamme jo vuonna 1993. Vuonna 2000 hän kaikessa hiljaisuudessa koki henkiin heräämisen – ainakin sosiaaliturvan tiedostoissa –, ja eläke alkoi juosta uudemman kerran täysimääräisenä. Uutta elämää kesti aina vuoteen 2016 saakka, jolloin kohtalona oli taas kuolema.

Rikos onnistui virkamiehen aseman ansiosta. Hän oli – ironista kyllä – Zamoran maakunnan eläkkeitä valvovan osaston johtaja. Täten käyttöoikeus eläkepäätösten muokkaamiseksi oli taattu.

Kerran vauhtiin päästyään, ei mies tyytynyt isoisävainaaseen. Omalle isälleenkin – elävälle – hän ajatteli rustata vähän lisää eläkettä, yhteensä 35 944 euroa. Talousvaikeuksista kärsinyttä naispuolista ystäväänsäkin hän päätti auttaa. Tästä tuli leski kuolleen lesken paikalla. Näin kertaalleen lopetettu leskeneläke sai uuden edunsaajan. Eikä tässä vielä kaikki. Kyseisen ystävän lapsi alkoi saada orvon avustusta – sekin alun perin jonkun muun, ja jo kertaalleen lopetettu.