Madridin aluevaaleissa oluella tärkeä rooli

Espanjan valtiontelevision RTVE:n talousosio kertoi mielenkiintoisesti oluen roolista Madridin toukokuun 4. päivän ennenaikaisissa aluevaaleissa. Siitä on tullut kunnon vaaliteema.

Talven mittaan suurimmassa osassa maan autonomista alueista ravintolat, baarit ja kahvilat ovat olleet ovet säpissä vaihtelevia aikoja. Madridissa on toimittu toisin. Siellä ei missään vaiheessa ole ollut ravitsemusliikkeiden täyssulkua. Itse asiassa terassialueita ja aukioloaikoja on lain sallimissa rajoissa venytetty mahdollisimman laajoiksi.

Euroopan löysimpiin kuuluvien koronarajoitusten taustalla on vaalit kesken hallituskautensa kokoonkutsunut aluejohtaja, Kansanpuolueen Isabel Ayuso. Hän puolustaa viimeiseen asti liberaalista rajoituspolitiikkaa. Talouden pitää pyöriä.

Ayusolle ovat kiitollisia niin kaupunkiin kuukausien ajan bilettämään saapuneet ranskalaisnuoret kuin monet paikalliset olutta terasseilla nauttivatkin. Erityisen kiitollisia ovat ravintolayrittäjät. Ravintola-ala tuottaa 4,6 % pääkaupungin bruttokansantuotteesta ja antaa työtä yli 100 000 henkilölle. Pikkuasiasta ei siis ole kyse. Iso määrä työpaikkoja on pelastunut Ayuson harjoittaman politiikan ansiosta.

Ayuso on vääntänyt aiheesta päävaaliteemansa: vapaus tai kommunismi. Madridissa oluesta ja terasseista on tullut vapauden symboli; madridilaisuuteen kuulu erottamattomasti vapaus mennä mihin tahansa baariin oluselle ja toisellekin. Vastapuolella on vasemmisto, joka haluaa kieltää kaiken ja estää ihmisiä tekemästä työtään ja elättämästä perheensä.

Vaikuttaa siltä, että strategia toimii. Monet vankkumattomat vasemmistoäänestäjät ovat ennenkuulumattomasti vaihtamassa puolta ja tulevat antamaan äänensä ensimmäistä kertaa elämässään oikeistolle. Erityisesti ravintoala on kovaäänisesti ilmoittanut tukevansa Ayusoa. Useimmat korostavat äänestävänsä nimenomaan Ayusoa eikä Kansanpuoluetta.

Tulossa on oikeat kunnon henkilövaalit. Suurimman äänisaaliin nappaavasta ei tule olemaan epäselvyyttä. Ainut epävarma tekijä on se, saako Kansanpuolue yksin enemmistön alueparlamenttiin, vai tarvitseeko se – kuten tällä hetkellä näyttää – äärioikeistolaisen Vox-puolueen tukea hallitsemisessa. Vaaleja odotellessa madridilaiset voivat vaikka nautiskelle terasseillaan Cerveza Damasin valmistamaa La Caña de España artesaaniolutta, jonka pulloa koristaa Isabel Ayuson kuva.