Sähkölasku uusiksi

Viikon päästä eli kesäkuun ensimmäisenä päivänä Espanjassa tulee voimaan uusi käytäntö sähkön hinnoittelussa. Sähkölaskun loppusumma tulee riippumaan entistä enemmän kellonajasta, jolloin sähköä vieviä laitteita käytetään. Itse kulutetun sähkön määrä menettää osan merkityksestään.

Uuden käytännön tarkoituksena on ohjata kulutusta pois niistä vuorokauden ajoista, jolloin kulutus on suurinta, muihin kellonaikoihin. Muutosta perustellaan muun muassa ympäristövaikutuksilla. Se vaikuttaa käytännössä kaikkiin kuluttajiin, yksiin enemmän kuin toisiin riippuen aiemman sopimuksen ehdoista. Jatkossa ehdot yhtenäistetään kaikilla alla 15 kW-liittymän omistajilla.

Pähkinänkuoressa uudet hinnoitteluajat ovat seuraavat. Eniten sähköstä joutuu pulittamaan kello 10.00-14.00 ja 18.00-22.00. Keskihintaista se on 8.00-10.00, 14.00-18.00 ja 22.00-24.00. Halvimmalla pääsee kello 24.00-8.00, viikonloppuisin ja kansallisina pyhäpäinä.

Ennakkolaskelmien mukaan enemmistön kohdalla sähkölasku pienenisi keskimäärin yli kolme prosenttia, jos kuluttajat todellakin muuttavat sähköä kuluttavien laitteiden käyttötottumuksiaan halutulla tavalla.